Cēsu Pils koris starp laureātiem 51. starptautiskajā koru konkursā Austrijā, Špitālā



Laikā no 4. līdz 6. jūlijam Austrijas pilsētā Spittal an der Drau norisinājās 51. Starptautiskais koru konkurss (51. Internationaler Chorwettbewerb). Ļoti spēcīgā konkurencē Cēsu Pils koris izcīnīja augsto 3.vietu tautas mūzikas kategorijā.






Starptautiskais koru konkurss Špitālā uzskatāms par vienu no prestižākajiem kormūzikas forumiem pasaulē, un tā dalībnieki tiek rūpīgi atlasīti. No vairāk nekā 100 pieteikumiem Cēsu Pils koris iekļuva to 10 kolektīvu vidū, kas tika uzaicināti piedalīties pašā konkursā. Līdz šim no Latvijas Špitālā dziedājuši tādi kori kā "Ave sol", “Kamēr…”, “Sōla”, “Balsis” un “Rāte”.

Špitālas konkurss no citiem pasaules nozīmīgākajiem kormūzikas notikumiem atšķiras ar to, ka no katras valsts drīkst piedalīties tikai viens kolektīvs. Konkursa galvenā norises vieta ir Porcijas pils, dalībniekus brauc klausīties kormūzikas lietpratēji un gardēži no Austrijas un kaimiņvalstīm. Konkursa programmas izskan pārpildītās zālēs, klausītāji atbalsta un jūt līdzi saviem iemīļotajiem koriem, nekautrējas izteikt atzinību, prieku un gandarījumu par spilgtiem priekšnesumiem.

Kora māksliniecisko vadītāju Mariku Austrumu pārsteidza konkursa organizatoru neviltotā ieinteresētība katras tautas tradīcijās: “Lai rastos izpratne par atskaņoto mūziku, publikai tika izstāstīts dziesmu saturs un to saistība ar katras tautas tradīcijām- gan par suitu burdona dziedājumu, gan Cēsu pilsētu un tās vēsturi. Turklāt lielu daļu no šīs informācijas organizatori  bija sameklējuši paši. Bijām patīkami pārsteigti, ka atklāšanas koncertā vietējais amatieru koris izpildīja vienu dziesmu katras valsts valodā kā sveicienu viesiem. Ik uz soļa bija jūtams, ka konkursa dalībnieki ir gaidīti un nozīmīgi. Vēlos arī pateikt milzīgu paldies katram koristam par ieguldīto lielo darbu sagatavošanās procesā, pleca sajūtu un komandas garu, kas bija šo panākumu atslēga!”

Pēc kora dziedātāja Didža Dālmaņa domām Cēsu Pils korim, kurā nedzied profesionāli mūziķi, iekļūšana pašā konkursā un izcīnītā 3.vieta ir neticami augsts sasniegums, kas iespējams tikai pateicoties abu diriģentu Marikas Austrumas un Evitas Konušas talantam, profesionalitātei un aizrautībai. Tieši dziedāšanas azarts un vitalitāte bija tas, kas ļāva apsteigt akadēmiski skolotus korus no Indonēzijas, Polijas un citām valstīm.

Tautas mūzikas kategorijā Cēsu Pils koris ieguva 91 punktu no 100 iespējamajiem. Otro vietu ieguva Austrijas jauniešu koris Cantanima (93 punkti), uzvaras laurus plūca Bukaramangas Universitātes koris no Kolumbijas (96 punkti). Kora diriģenti Evitu Konušu, kas sagatavoja un diriģēja tautas mūzikas programmu, visvairāk saviļņoja laureātu koncerts: “Uzzinot, ka mums būs jāuzstājas laureātu koncertā, klausītāji paši nāca klāt un lūdza atskaņot “Pūt, vējiņi”. Man šī dziesma ir īpaša, jo tā bija pirmā, ar kuru strādāju atnākot uz kori pirms pieciem gadiem. Arī Špitālā, izskanot dziesmas pēdējiem akordiem ar otras diriģentes Marikas brīnišķīgo solo, emocijas bija grūti valdīt gan man, gan koristiem. Milzīgs saviļņojums bija jūtams arī publikā.”

Bez atbalstītājiem nebūtu iespējama dalība 51. Starptautiskajā koru konkursā Špitālā. Tāpēc Cēsu Pils kora dziedātāji saka lielu paldies Cēsu novada domei un Valsts Kultūrkapitāla fondam, kā arī Marikai, Aivaram un Oskaram, kas spēlē “Veiksme. Prāts. Intuīcija.” izcīnīto  naudas balvu ziedoja braucienam.

Foto no tautas mūzikas programmas. Norisinājās Špitālā, Porcijas pilī

Foto no obligātās programmas. Norisinājās Špitālas kultūras namā.



Foto no koncerta zem liepas. Norisinājās konkursa trešajā dienā netālu esošajā Milštatē: